Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα λοιπόν. Ποιο Ελληνικό σπίτι δεν έχει μαγειρίτσα σήμερα το βράδυ. Πιστεύω πως όλοι τηρούμε τις παραδόσεις. Και εδώ που τα λέμε είναι το μόνο που μας έμεινε για να θυμόμαστε ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ. Η Ανάσταση και μετά το στρωμένο γιορτινό τραπέζι με τη μαγειρίτσα. Θυμάμαι όταν ήμουνα μικρή περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία να τελειώσει η εκκλησία και να πάμε στο σπίτι που μας περίμενε το τραπέζι στρωμένο με τα κόκκινα αβγά στο κέντρο και η αχνιστή μαγειρίτσα. Μου άρεσε τόσο πολύ που στο τέλος από την πολύ μαγειρίτσα δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Τέλος πάντων περασμένα μεγαλεία!!

Υλικά:
1&1/2 κιλού συκωταριά αρνίσια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι άνηθο
12/2 ματσάκι μαίδανό
5-6 κλωναράκια δυόσμο

3/4 φλυτζ. ρύζι καρολίνα
1&1/2 φλυτζ. λάδι
1&1/2 λίτρου νερό
αλάτι, πιπέρι

Αβγολέμονο:
2 αβγά
χυμό από 1 με 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
Βγάζουμε από τη συκωταριά τον οισοφάγο. Είναι ανάμεσα στα πνευμόνια. Την κόβουμε κομμάτια και την ζεματάμε. Την ξεπλένουμε και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαίδανό και τον δυόσμο. Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, μαζί με το ρύζι, το λάδι, το νερό, αλάτι πιπέρι και βράζουμε για 3/4 περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, μετά προσθέτουμε τους κρόκους τα χτυπάμε και τα δύο μαζί και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Καλό θα είναι να έχουμε ένα μεγάλο μπολ, γιατί όσο περισσότερο ζωμό βάλουμε στο αβγολέμονο τόσο ποιο πηχτή θα γίνει η μαγειρίτσα. Αρχίζουμε λοιπόν να ρίχνουμε από το ζωμό της μαγειρίτσας μέσα στα αβγά, στη αρχή λίγο-λίγο για να μην κόψει το αβγολέμονο. Στο τέλος ρίχνουμε το μείγμα από το αβγολέμονο και τον ζωμό της μαγειρίτσας μέσα στην κατσαρόλα.
Κουνάμε την κατσαρόλα περα δώθε να πάει το αβγολέμονο σε όλο το μείγμα, δεν βάζουμε κουτάλα να ανακατέψουμε θα μας κόψει το αβγολέμονο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη να ένωθούν όλα τα υλικά μαζί. Όποιος θέλει μπορεί να βάλει και λίγο ξίδι στο πιάτο του της ταιριάζει. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις