Πασά- κεφτέδες

Παχιά λέξη, μόνο που τι λες γεμίζει το στόμα σου. Τούρκικο φαγητό υιοθετημένο από τους Έλληνες, της Ανδριανούπολις.  Φαγητό που το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μου η κάθε μία όμως με τον δικό της τρόπο. Η μία έβαζε ρύζι στα κεφτεδάκια η άλλη όχι. Εγώ σήμερα θα φτιάξω τη δεύτερη εκδοχή που μου αρέσει περισσότερο.

Υλικά:                                                                                                            Υλικά για τη σάλτσα:
Μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά                                                                           5-6 κρεμμύδια
2 φλυτζ. τσαγ. ψίχα ψωμί                                                                               2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ντομάτα τριμμένη                                                                                        3 -4 ώριμες ντομάτες
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν                                                                                       1 πρέζα ζάχαρη
1 κουτ. σούπ. ούζο                                                                                          αλάτι, πιπέρι
1 κρεμμύδι                                                                                                      1 δάφνη
1 σκελίδα σκόρδο                                                                                           3   -4 κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι                                                                                                    μαίδανό
κύμινο, μπαχάρι                                                                                              1 φλυτζ. του καφέ νερό
1 πρέζα κανέλα                                                                                                2 κουτ. σούπ. λάδι
ρίγανι
λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση:
 Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε με δύο κουταλιές λάδι.
Παίρνουμε το 1/3 από τα κρεμμύδια και τα ζυμώνουμε, με όλα τα υλικά του κιμά. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην άκρη για τη σάλτσα. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια ελαφρά και προσθέτουμε τη ντομάτα, βάζουμε, τα κρεμμύδια που έχουμε σοτάρει και ένα φλυτζανάκι νερό, τα μπαχαρικά και τα βράζουμε όλα μαζί για περίπου δέκα λεπτά. Δύο λεπτά πριν τα βγάλουμε προσθέτουμε και τον μαίδανό, ψιλοκομμένο. Μπορούμε να τα σερβίρουμε και με μακαρόνια.                              

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις