Πατσαβουροτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

έχω ανεβάσει πολλές πίτες αυτή όμως ξεπερνά κάθε προσδοκία. Έχει βέβαια λίγο φασαρία γιατί πρώτα ψήνουμε τα φύλλα και έπειτα  συναρμολογούμε την πίτα. Αλλά αξίζει τον κόπο. Μπορείτε βέβαια να την φτιάξετε και με φύλλα κρούστας. Εγώ σας δίνω τη δική μου εκδοχή. Τα υλικά της ζύμης που θα σας δώσω είναι για δύο πίτες. 
Υλικά για τη ζύμη: ( ταψάκι 38 εκ.)
1 μεγάλο ποτήρι νερό
1 κουτ. σούπ. ξύδι
1 κουτ. σούπ. λάδι
1 κουτ. κοφτό γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρι
750 γρ. αλεύρι περίπου
100 γρ. βούτυρο

Υλικά για τη γέμιση:
500 γρ. γάλα
150 γρ. βούτυρο
250 γρ. τυρί 
3 αβγά
1 αβγό στο τελευταίο φύλλο


Εκτέλεση:
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το μισό αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούρο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Μπορεί να μην το πάρει όλο, ανάλογα με το νερό που βάζουμε.Ζυμώνουμε μία ζύμη σφιχτή αλλά εύπλαστη, την αφήνουμε για δέκα λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα τη χωρίζουμε σε είκοσι μπαλάκια. Έχουμε ανάψει το φούρνο στους 250 και βάζουμε μέσα ένα ταψί  στον πάτο της κουζίνας να πυρώνει. Αρχίζουμε και ανοίγουμε τα φύλλα μας. Αφού τα ανοίξουμε όλα αρχίζουμε να τα ψήνουμε. Βάζουμε ένα φύλλο κάθε φορά στο ταψί. Από κάτω δεν το λαδώνουμε. Όταν το ταψί καίει δεν κολλάει το φύλλο. Έχουμε λιώσει το βούτυρο και με ένα πινέλο ραντίζουμε από πάνω το φύλλο. Το βάζουμε στον φούρνο πάλι στην πλάκα της κουζίνας και μόλις ροδίσει το βγάζουμε και βάζουμε το επόμενο, μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Στήσιμο πίτας:
Λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τυρί, το πατάμε με το πιρούνι και το θρυμματίζουμε, προσθέτουμε τα αβγά  τα ανακατεύουμε με το τυρί και προσθέτουμε το γάλα. Από τα 500 γρ. κρατάμε 1 φλυτζ. τσαγ. για το τέλος. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο, το ραντίζουμε με το βούτυρο, παίρνουμε το επόμενο φύλλο  το θρυμματίζουμε και το βουτυρώνουμε,  παίρνουμε το τρίτο φύλλο το θρυμματίζουμε και αυτό και το βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε από το μείγμα της γέμισης το 1/3  θρυμματίζουμε άλλα δύο φύλλα  τα βουτυρώνουμε και βάζουμε πάλι γέμιση, άλλα δύο φύλλα θρυμματισμένα και βουτυρωμένα, το υπόλοιπο της γέμισης. Για το κλείσιμο τα δύο φύλλα τα θρυμματίζουμε και τα βουτυρώνουμε, το τελευταίο το βάζουμε ολόκληρο. Χτυπάμε ένα αβγό μαζί με το γάλα που κρατήσαμε και όσο βούτυρο μας περίσσεψε και τα ρίχνουμε στο τελευταίο φύλλο. Ψήνουμε στους 250 για μισή ώρα στην τελευταία σχάρα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις