Σαλάτα Χριστουγεννιάτικη

Καλά κορίτσια δεν κρατιέμαι. Τέτοια σαλάτα δεν έχω ξανακάνει. Μόλις την τελείωσα και κόντεψα να φάω όλο το ταψί. Είμαι βέβαια και λίγο των ιδιαίτερων γεύσεων, αλλά εάν την φτιάξετε θα με θυμηθείτε. Τα υλικά μας απλά και η προετοιμασία της δεν μπορώ να πω ότι έχει ιδιαίτερη δυσκολία.

Υλικά (4-5 άτομα)
500 γρ. κολοκύθα κίτρινη
4 μέτριες πατάτες
3 καρότα
1 λωτό
1 φλυτζ. κάστανα
4-5 λουκάνικα
1 φλυτζ. του καφέ κρασί κόκκινο
1 κουτ. σούπ. μουστάρδα
3 κουτ. σούπ. λάδι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπ. βούτυρο
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. σούπ. πάπρικα καυτερή
1 κουτ. σούπ. πάπρικα γλυκιά
βαλσάμικο κρέμα
μαρούλι,
ρόκα

Εκτέλεση:
Βράζουμε και καθαρίζουμε τα κάστανα. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα. Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε κομμάτια, σαν πατάτες κυδωνάτες. Παίρνουμε ένα τηγάνι και λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα κάστανα και τα γυρίζουμε για να τα θωρακίσουμε και να μην λιώσουν κατά το ψήσιμο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα σοτάρουμε ένα λεπτό να καραμελώσουν, σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν ένα λεπτό. Σε ένα πυρέξ έχουμε βάλει την κολοκύθα, τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα, τα καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες, το λωτό σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, γλυκιά και καυτερή, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα, από το λεμόνι την μουστάρδα και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε και τα κάστανα με το κρασί. Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για ένα τέταρτο. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο προσθέτουμε τα λουκάνικα κομμένα στα δύο και ψήνουμε για άλλα δεκαπέντε λεπτά στους 250.  Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπ. κρέμα βαλσάμικο  και σερβίρουμε τα λαχανικά μας επάνω σε πράσινη σαλάτα.. Δεν χρησιμοποιούμε λάδι στη σαλάτα βάζουμε το λάδι από τα λαχανικά που ψήσαμε. Εάν θέλετε προσθέστε και λίγο βαλσάμικο ακόμη.

Σημείωση:
Τις πατάτες και τα καρότα μην τα βράσετε πολύ. Μόλις δείτε ότι τσιμπιούνται βγάλτε τα από το νερό. Λουκάνικα μην χρησιμοποιήσετε χωριάτικη. Θέλουμε λίγο ποιο ελαφρά για να να αναδεικνύονται όλες οι γεύσεις. Εγώ εδώ χρησιμοποίησα λουκάνικα Ιφαντής daily

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις