Πως θα είναι τα καλαμαράκια μαλακά και όχι μαστιχωτά

Τα καλαμαράκια είναι ένα υλικό που μου αρέσει, να το μαγειρεύω. Και αυτό γιατί έχω πολλές  επιλογές στον τρόπο μαγειρέματος. Τα κάνω τηγανητά όπως σήμερα, γεμιστά, κοκκινιστά, με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές, ριζότο, ψητά, ακόμη και βραστά, σε σαλάτα με λεμόνι και λάδι. Υπάρχει όμως ένας τρόπος για να είναι τα καλαμαράκια μαλακά και να μην είναι σαν μαστίχα όταν τα τρώμε. Είναι  πολύ απλό. Αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε τα βάζουμε μέσα σε κρύο νερό με σόδα του φαγητού.


Υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές σούπ. σόδα φαγητού

Εκτέλεση:
Αφού έχουμε πλύνει τα καλαμαράκια και έχουμε αφαιρέσει τα πλοκάμια, εάν τα θέλουμε για τηγάνι, ή για κοκκινιστά τα κόβουμε ή σε ρολίδες ή σε ροδέλες,εάν τα θέλουμε ψητά ή γεμιστά τα αφήνουμε ολόκληρα. Παίρνουμε ένα μπολ το γεμίζουμε με το νερό βάζουμε τη σόδα, τη διαλύουμε και βάζουμε μέσα τα καλαμαράκια. Τα αφήνουμε για, μία, δύο ώρες. Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και τα μαγειρεύουμε.


Για τα τηγανιτά:
Αφού τα ξεπλύνουμε τα βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο τρυπητό για δέκα λεπτά. Παίρνουμε μία σακούλα τροφίμων, βάζουμε μέσα αλεύρι και ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Δένουμε τη σακούλα και προσπαθούμε να πάει το αλεύρι στα καλαμαράκια. Την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε τουλάχιστον για μισή ώρα. Σε ένα κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι, τόσο όσο όταν βάλουμε τα καλαμαράκια να τα σκεπάσει. Αφήνουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε λίγα, λίγα τα καλαμαράκια. Δεν θέλουν πάνω από ένα δύο λεπτά τηγάνισμα, μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε πιατέλα. Είναι φανταστικά, τραγανά και μαλακά........

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις