Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Σπιτικές αφράτες φρυγανιές

Πολλές φορές προσπάθησα να φτιάξω φρυγανιές αλλά πάντα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελα. Μπορεί όσο ήταν φρέσκες να ήταν αφράτες, την επόμενη μέρα όμως ήταν πολύ σκληρές. Όταν όμως σκεφτώ κάτι θέλω οπωσδήποτε να βρω τον τρόπο να το εφαρμόσω, γιατί αλλιώς  θα σκάσω, είπα να χρησιμοποιήσω μία ζύμη τύπου μπριός, μήπως είχα καλό αποτέλεσμα. Πράγματι αυτό ήταν το αποτέλεσμα που ήθελα. Αφράτη φρυγανιά και την επόμενη ημέρα και γεύση όπως αυτές που αγοράζουμε. Άλλωστε με αυτά που ακούμε καθημερινά για τα συσκευασμένα τρόφιμα, δεν είναι και ότι καλύτερο. Τώρα θα μου πείτε χρειάζεται, χρόνος και κόπος! Ναι αλλά μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος. Τι ποιο υγιεινό από μια φρυγανιά με βούτυρο και μέλι για πρωινό...........


Υλικά(για φόρμα 30Χ12)
25 γρ. νωπή μαγιά
3/4 φλυτζ. τσαγ. γάλα
300 γρ. αλεύρι
1 αβγό
1&1/2 κουτ. σούπ. ζάχαρη
1 κοφτό κουτ. γλυκ. αλάτι
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τη μισή κουταλιά ζάχαρη, λίγο από το γάλα και δύο, τρεις κουταλιές αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αβγό με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε λίγο να ενωθούν. Προσθέτουμε το αλάτι στο αλεύρι. Έχουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να είναι αρκετά μαλακό. Μόλις φουσκώσει η μαγιά προσθέτουμε στο μπολ με το αβγό το χλιαρό γάλα το βούτυρο και το μισό αλεύρι. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο αλεύρι. Αφήστε λίγο αλεύρι μήπως δεν το πάρει όλο η ζύμη. Θα δείτε ότι έχετε μία σκληρή ζύμη. Μην προσθέσετε τίποτα, γιατί όταν βγάλετε τη ζύμη από το μπολ να την πλάσετε στον πάγκο θα μαλακώσει. Αλευρώστε λίγο τον πάγκο σας και δουλέψτε τη ζύμη με την άκρη της παλάμη σας προς τον καρπό, για περίπου πέντε λεπτά. Βάλτε την πάλι στο μπολ σκεπάστε την και αφήστε την να διπλασιαστεί. Όταν φουσκώσει, πλάστε την πάλι, σαν ψωμάκι, λαδώστε μία φόρμα και βάλτε μέσα την ζύμη να φουσκώσει μέχρι το χείλος της φόρμας, αλείψτε με λίγο λαδάκι την επιφάνεια του ψωμιού γιατί θέλουμε η κόρα του να είναι αφράτη, και όχι σκληρή. Ψήστε για 15 λεπτά στους 200 βαθμ. Ξεφορμάρετε και αφήστε το ψωμάκι να κρυώσει. Καλύτερα να το φρυγανίσετε την επόμενη ημέρα. Κόψτε όσο λεπτές φέτες θέλετε, βάλτε σε μία λαμαρίνα φούρνου λαδόκολλα, αραδιάστε τις φέτες ψωμιού και ψήστε για  στους 140 με 150 βαθμ. στον αέρα, για μία ώρα. Κλείστε το φούρνο και αφήστε τες μέσα για ένα τέταρτο να στεγνώσουν. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει..
   Συγχωρέστε με για την απειρία μου στο βίντεο. Είναι η πρώτη φορά. Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε........

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου