Πορτοκαλόπιτα κέικ

Έχουμε συνηθίσει την πορτοκαλόπιτα να την παρασκευάζουμε με φύλλο. Σήμερα λοιπόν έκανα ένα πείραμα και την έφτιαξα όπως την ανάποδη μηλόπιτα, μόνο που εδώ έφτιαξα κέικ και όχι παντεσπάνι όπως στην μηλόπιτα. Έχει βέβαια λίγη διαδικασία γιατί χρησιμοποιώ όλο το πορτοκάλι και όχι μόνο χυμό και ξύσμα.






Υλικά ( για ταψάκι 23 εκ.)
για το κέικ:
3/4 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
75 γρ. βούτυρο
1/3 φλυτζ. τσαγ. κρέμα γάλακτος
1/3 φλυτζ. τσαγ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
1 βανίλια
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν
2 φλυτζ. τσαγ. όχι γεμάτες
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το πορτοκάλι:
2 μέτρια πορτοκάλια
1 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
1/2 φλυτζ. τσαγ. νερό
1/2 κουτ. γλυκ. λεμόνι
2 κουτ. σούπ. βούτυρο

Εκτέλεση για τα πορτοκάλια:
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα πορτοκάλια. Τα ξύνουμε στον τρίφτη από την λεπτή μεριά. Φροντίζουμε να βγάλουμε το πορτοκαλί μέρος δηλαδή το ξύσμα το οποίο κρατάμε για να το βάλουμε στο κέικ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε τα πορτοκάλια περίπου ένα τέταρτο μέχρι να μαλακώσουν. Χύνουμε το νερό και τα βάζουμε σε κρύο νερό το οποίο αλλάζουμε τέσσερις-πέντε φορές. Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν. Καλό θα είναι αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε από την προηγούμενη ημέρα. Αφού τελειώσουμε με αυτή την διαδικασία, κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και αφαιρούμε το λευκό που υπάρχει στο κέντρο και κόβουμε και τα σκληρά μέρη από τις άκρες. Τα κόβουμε έπειτα σε λεπτές φέτες. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού, ρίχνουμε και το λεμόνι. Τα βράζουμε για δέκα λεπτά να δέσει το σιρόπι. Στο ταψάκι μας βάζουμε κόλλα ψησίματος, προσθέτουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο, βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο και μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε μέσα και τα πορτοκάλια.

Ετοιμασία κέικ:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν, (το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το χυμό πορτοκάλι. Τα χτυπάμε λίγο ακόμη. Θα φανεί ότι έχουν κόψει μη δώσετε σημασία γιατί μόλις βάλουμε το αλεύρι θα στρώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα. στο τέλος βάζουμε και το ξύσμα που έχουμε κρατήσει. Βάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί πάνω από τα πορτοκάλια και ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς. Μόλις ψηθεί το κέικ, παίρνουμε μία πιατέλα και τι αναποδογυρίζουμε. Θα δούμε ότι το κέικ μας είναι πολύ απαλό, αφράτο και υγρό. Σερβίρουμε με παγωτό. Εγώ ετοίμασα ένα παγωτό καραμέλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις