Τραχανάς με προζύμι και κολοκύθα κόκκινη

Τώρα θα μου πείτε με προζύμι? Ναι φίλοι μου στην ουσία είναι χορτόσουπα, αποξυραμένη.  Τα υλικά που θα σας δώσω το βεβαιώνουν. Είναι πολύ γευστικός, λίγο μπελαλίδικος αλλά αξίζει τον κόπο.


Υλικά:
Προζύμι ξυνό
2 πατάτες μέτριες
2κρεμμύδια
2 πιπεριές φλωρίνης μεγάλες
2 ντομάτες ώριμες
1 φλυτζ. νερό
κολοκύθα περίπου 800 γρ.
1 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1200 γρ. αλεύρι περίπου
αλάτι
καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Ας αρχίσουμε από το προζύμι. Εάν έχουμε ξυνό προζύμι, θα το πιάσουμε από το πρωί  (στο υπάρχων ζυμάρι θα προσθέσουμε 1 φλυτζ. νερό χλιαρό και 2 φλυτζ. αλεύρι, θα το ανακατέψουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί, θα το σκεπάσουμε με μία πετσέτα και θα το αφήσουμε να φουσκώσει, όλη την ημέρα  κατά προτίμηση σε ζεστό μέρος). Βάζουμε όλα τα λαχανικά με το νερό σε μία κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και να μείνουν μόνο τα λαχανικά. Τα πολτοποιούμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Το βράδυ, σε μία μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το προζύμι. το χυλό λαχανικών, το σιμιγδάλι, το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί όπως ζυμώνουμε το ψωμί - θέλουμε μία ζύμη σφικτή. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε όλη τη νύκτα να φουσκώσει. Το επόμενο πρωί, απλώνουμε σε ένα τραπέζι ένα τραπεζομάντιλο και τοποθετούμε το ζυμάρι σε μικρά πιτάκια, αλευρώνοντας τα χέρια μας γιατί το ζυμάρι κολλάει. Τα απλώνουμε κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο για να στεγνώσουν γρηγορότερα. Τα γυρίζουμε κατά διαστήματα για να στεγνώσουν και από τις  δύο πλευρές - εάν ο καιρός είναι καλός μέχρι το απόγευμα θα έχουν στεγνώσει, Αρχίζουμε να τα τρίβουμε. Εάν έχουμε κόσκινο, τρίβεται καλύτερα και τα κομματάκια που είναι σκληρά παραμένουν στο κόσκινο. Βέβαια, υπάρχει και η εύκολη λύση, το μούλτι όπου πιθανόν να μείνουν ορισμένα κομματάκια από το αλεύρι, αλλά με το βράσιμο θα διαλυθούν. Αφού τρίψουμε όλο τον τραχανά, τον απλώνουμε πάλι για να στεγνώσει. Θ
α χρειαστούν τουλάχιστον δύο  ημέρες. Αφού έχει στεγνώσει τον αποθηκεύουμε ή σε πάνινη σακούλα ή σε γυάλινα βάζα.

Σημείωση:
Εάν δεν έχουμε ξινό προζύμι, μπορούμε να πάρουμε από το φούρνο ζυμάρι από ψωμί. Προσθέτουμε χλιαρό νερό και αλεύρι, το αφήνουμε να φουσκώσει την επομένη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι  να ξινίσει.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις