Γαρδούμπες

Γαρδούμπες κοινώς κοκορέτσι. Τις λέμε γαρδούμπες γιατί την συκωταριά τηυν κόβουμε σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια, την τυλίγουμε στη σκέπη  και έπειτα τυλίγουμε με τα εντεράκια. Δεν περνάμε τα εντόσθια στη σούβλα.

Υλικά:
1 συκωταριά αρνίσια
εντεράκια
σκέπη
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
λίγο λάδι 1/2 φλυτζ.τσαγιού

Προετοιμασία:
Πλένουμε και γυρίζουμε τα εντεράκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και ξύδι, να σταθούν  μία ώρα περίπου. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στο τρυπητό, τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και προαιρετικά  πάπρικα. Ζεματάμε τη συκωταριά, την αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, την αλατίζουμε και την πιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο λάδι 1-2 κουταλιές και την αφήνουμε για λίγη ώρα να σταθεί. Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει τη σκέπη στο νερό να ανοίξει.

Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε τη σκέπη και τη χωρίζουμε σε τρία μέρη. Παίρνουμε το 1/3 από τα εντόσθια και τα τυλίγουμε με τη σκέπη, τη στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα και κατόπιν τυλίγουμε τα εντεράκια. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Σε ένα ταψί βάζουμε νερό και τοποθετούμε μία σχάρα, αλείφουμε τις γαρδούμπες με λίγο λάδι τις τοποθετούμε επάνω στη σχάρα  και ψήνουμε για μισή ώρα στους 250  και για άλλη μισή ώρα στους 200. Θέλουμε από έξω να είναι τραγανό και μέσα ζουμερό.

  

Σχόλια

  1. Τι μου κάνεις.. από τότε που έφυγε η γιαγιά δεν ξανά έφτιαξε κανένας γαρδουμπάκια.. πάνω από 6 χρόνια έχω να τα φάω!! Νοστιμότατο αλλά έχει πολλή δουλειά το άτιμο!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Ελεάνα Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις