Σουτζουκάκια σμυρνέικα

Σμυρνέικα σουτζουκάκια για σήμερα. Ένα φαγητό το οποίο παλαιότερα το είχαν για γιορτινό τραπέζι. Σήμερα όμως όλα αυτά έχουν εκλείψει, λόγω τις αφθονίας και τις ευημερίας, το κρέας είναι σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι τεράστιο λάθος. Αλλά τα σημερινά παιδιά τα λαχανικά και τα όσπρια τα έχουν σε δεύτερη μοίρα .
Υλικά:
1/2 κιλ. κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλ. κιμά αρνίσιο
3-4 σκελίδες σκόρδο
2-3 φέτες μπαγιάτικο τριμμένο ψωμί
1 φλυτζ. του καφέ κόκκινο κρασί
2-3 κουτ. σούπ. λάδι
1 κουτ. σούπ. ξύδι
1 ντομάτα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι, κύμινο. μπαχάρι
1 φλυτζ. του καφέ νερό
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν
αλεύρι για πανάρισμα
λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, αυτό το προσθέτουμε μόνο εάν το μείγμα του κιμά είναι σφιχτό. Ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει. Τον αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο, να δέσουν τα υλικά. Σε ένα πιάτο βάζουμε αλεύρι  πλάθουμε και πανάρουμε τα σουτζουκάκια. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά να κάψει και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια. Προσέχουμε να μην τα τηγανίσουμε πολύ απλά να αλλάξουν χρώμα γιατί θέλουμε να είναι μαλακά να βράσουν με τη σάλτσα. τα αποσύρουμε σε μία πιατέλα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα ντομάτας:
4-5 ώριμες τριμμένες ντομάτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
λάδι
1 φλυτζ. του καφέ κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Τρίβουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βγάλουν το νερό. Έτσι θα βράσει ποιο γρήγορα η σάλτσα. Παίρνουμε το λάδι από τα σουτζουκάκια, μία φλυτζάνα του τσαγιού περίπου το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, προσοχή να μη μαυρίσει και σβήνουμε με το κρασί. αφήνουμε δύο τρία λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη σάλτσα. Με την πρώτη βάσει βάζουμε στην κατσαρόλα και τα σουτζουκάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν μαζί με τη σάλτσα. μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ. Ότι μας αρέσει.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις