Μπακαλιάρος σκορδαλιά και μπακαλιάρος δίχως κουρκούτι

Μπακαλιάρος για σήμερα. Επιτέλους τελείωσα. Να τηγανίσεις το μπακαλιάρο να κάνεις τη σκορδαλιά, να βράσεις πατάτες για σαλάτα, όχι εγώ θέλω και μαρούλι, ε! μα πια δεν παίζονται. Τέλος πάντων χαλάλι τους. Υγεία να έχουμε να είμαστε και του χρόνου γερή, να τιμούμε τις παραδώσεις, τα ήθη και έθιμά  μας μήπως και σώσουμε τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΑΣ. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και στην ΠΑΤΡΙΔΑ μας. Ελπίζω να μην υποδουλωθούμε και πάλι στον  μουσουλμανισμό. Στον τόπο που μεγάλωσα υπήρχαν και μουσουλμάνοι και τζαμί, αλλά τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθένας ήταν στην κοινωνία του και κανείς δεν ανακατευόταν στα πόδια του αλλουνού. Μπορώ να πω ότι αυτοί ήταν υπόδουλοι σε εμάς και όχι εμείς σε αυτούς. Τώρα βλέπω ότι υπάρχει φανατισμός από μέρους τους και αυτό δεν μου αρέσει καθόλου. Τώρα γιατί τα γράφω όλα αυτά. Είμαι αγανακτισμένη και φοβάμαι για τα χειρότερα. Ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα και να μην έχουμε προβλήματα. Αυτά με τις ανησυχίες μου, ας έρθουμε στο θέμα μας στον μπακαλιάρο.

Υλικά για το κουρκούτι: ( για 1&1.2 κιλό μπακαλίαρο)
2 αβγά
2&1.2 φλυτζ. τσαγ.αλεύρι
1 κουτάκι μπύρα

Σκορδαλιά με καρύδια:
1&1/2 φλυτζ. τσαγ. καρύδια

2 φέτες ψωμί μουσκεμένο
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπ. ξύδι
αλάτι
λάδι από το τηγάνι

Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη ημέρα έχουμε ξαλμυρίσει το μπακαλιάρο. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει προσθέτουμε αρκετό λάδι. Βουτάμε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι και τηγανίζουμε. Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά. Στο μούλτι χτυπάμε τα καρύδια, προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύδι και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Βάζουμε το ψωμί και αφήνουμε να πάρει δύο τρεις στροφές να ενωθούν όλα τα υλικά. Εάν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε μισή φλυτζ. νερό. Μόλις τελειώσουμε με το τηγάνισμα προσθέτουμε στην σκορδαλιά 4-5 κουτ. σούπ. λάδι, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί το λάδι με τη σκορδαλιά.

Μπακαλιάρος χωρίς κουρκούτι:
Εάν δεν θέλουμε να κάνουμε κουρκούτι, ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να μην μας διαλυθή ο μπακαλιάρος στο τηγάνισμα. Βάζουμε σε ένα πιάτο αλεύρι και σε ένα ποτήρι νερό. Βάζουμε το τηγάνι με λάδι στο τηγάνι. Πανάρουμε το μπακαλιάρο, πρώτα στο αλεύρι, μετά στο νερό και πάλι στο αλεύρι. Έτσι ο μπακαλιάρος μας θα τηγανιστή και δεν θα διαλυθή.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις