Κρητικά καλιτσούνια με φέτα και μέλι

Σήμερα έχω κέφια. Καιρό τώρα ήθελα να δοκιμάσω τα Κρητικά καλιτσούνια άλλα όλο το ανέβαλα. Σήμερα λοιπόν το αποφάσισα. Πολύ εύκολη και εύπλαστη ζύμη ακόμη και για κάποιον αρχάριο.

Υλικά:

250 γρ. αλεύρι
1 σφηνάκι τσικουδιά
1/2 κουτ. γλυκ. χυμό λεμόνι
1/2 κουτ. σούπ. ξύδι
1/2 φλυτζ..τσαγ. λάδι
1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι
3 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
3 κουτ. σούπ. περίπου χλιαρό νερό

Εκτέλεση:


Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το λεμόνι, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και την τσικουδιά. Αρχίζουμε τρίβουμε το αλεύρι με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε το νερό, στην αρχή τις δύο κουταλιές και αν χρειαστεί και την άλλη μία. Θέλουμε μία ζύμη ελαστική και να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα του μπολ. αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μία ώρα. Μετά από μία ώρα κόβουμε τη ζύμη στη μέση και την πλάθουμε σε μπαλάκι χρησιμοποιώντας και τα δύο μας χέρια, με το ένα την κλείνουμε και με το άλλο την ανοίγουμε σας το έχω δείξει και άλλη φορά. Αυτό το κάνουμε για να πάρει η ζύμη μας αέρα και να φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ανοίγουμε παραλληλόγραμμο φύλλο το χωρίζουμε σε ίσα μέρη, στη μέση κάθε κομματιού βάζουμε τριμμένο τυρί. Διπλώνουμε το φύλλο να κλείσει αφού πρώτα έχουμε βρέξη το μισό με λίγο νερό για να κλείσει η ζύμη. Έπειτα με ένα πιρουνάκι κλείνουμε γύρω-γύρω το καλιτσούνι μας για να μην βγει  το τυρί έξω κατά το τηγάνισμα. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε αρκετό λάδι, να σκεπάζει τα
 καλιτσούνια και τα τηγανίζουμε. Θέλουν ελάχιστο χρόνο στο τηγάνισμα. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι και έπειτα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα ραντίζουμε με μέλι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις